Jednym z najlepszych sposobów na znalezienie pełnowartościowego pieczywa jest upewnienie się, że jest ono zrobione z minimalnej ilości składników wysokiej jakości.
Chleb powinien być zrobiony z mąki, wody, drożdży, zakwasu i niewielkie ilości soli, jeśli widzisz długą listę innych składników, prawdopodobnie nie powinieneś takiego chleba spożywać. Producenci taniego pieczywa często dodają do chleba zagęstniki, cukier, konserwanty i sztuczne polepszacze, które nie mają żadnych wartości odżywczych, a mogą nam zaszkodzić i spowodować ból brzucha, głowy i niestrawność. Takie tanie pieczywo znajdziemy zazwyczaj na półkach w supermarketach, gdzie przyjeżdża ciasto mrożone i jest wypiekane na miejscu, sprawiając wrażenie świeżego i wartościowego jak z renomowanej piekarni. Cukier jest często dodatkiem, którego nie powinno być w dobrej jakości chlebie. Wiele rodzajów pieczywa, które można znaleźć na półkach w sklepach spożywczych, zawiera od 4 do 6 gramów cukru na kromkę, co oznacza, że w twojej diecie może się znaleźć dodatkowe 12 gramów cukru tylko z samego chleba, który zjesz na śniadanie. Do pieczywa kiepskiej jakości dodaje się również karmel, dzięki czemu chleb wygląda na ciemny i jest sprzedawany jako żytni, a jest wypiekany z mąki rafinowanej pszennej. Chcesz mieć pewność, że chleb, który wybierasz jest zrobiony z pełnych ziaren lub lista jego składników jest wolna od rafinowanej lub bielonej mąki.
Pełnoziarniste mąki, żyto, owies, proso, orkisz i graham to tylko niektóre opcje pieczywa o wysokiej zawartości błonnika, które zawierają dodatkowo białko, witaminy i minerały potrzebne nam każdego dnia do zachowania zdrowia.
Jeśli szukasz wysokiej jakości wyrobów piekarniczych w Poznaniu, odwiedź stronę https://www.orlypiekarnictwa.pl/city-31231-poznan aby przekonać się, w jakich piekarniach warto się zaopatrywać w bułki i chleb. Zakwas zazwyczaj nie jest wytwarzany z pełnych ziaren, ale naturalny proces fermentacji, któremu podlega, sprawia, że pieczywo na zakwasie jest zdrowszą opcją niż inne białe pieczywa z mąki rafinowanej.